speltpatatzak

Zoeken naar spelt

Geen speld in een hooiberg dus. Maar het zoeken naar de voordelen van spelt omdat er de laatste tijd zoveel over dit graan wordt geschreven. Afgelopen week heb ik in ieder geval al wel spelt in een patatzak gegeten!

Tijdens een bijeenkomst over Gezondheid en Natuur (twee dingen die denk ik onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden) geïnitieerd door o.a. het RIVM en onderzoeksinstituut Alterra (WUR), kregen we een bijzondere lunch voorgeschoteld in een patatzak!

Twee innoverende dames, Cathelijne en Ingeborg trakteerden ons (via de woordvoerster van Alterra) op hun ‘Coonbroodje’, een soort hoornbroodje gepresenteerd in een patatzak. Een geweldige vondst vind ik, slow food in een fast food uiterlijk. De dames ken ik niet persoonlijk, nooit ontmoet, dus snel hun website opgezocht.
Ze maken duurzame ambachtelijke broodjes en gaan hiermee ‘de boer op’ met pop-up broodbar. Een mobiele broodbar waar ze verschillende COONbroodjes vers bakken en vullen met heerlijke, pure producten.

Het Honing Spelt desem COONbroodje met de ambachtelijke inhoud (geitenkaas, rucola, walnoten) smaakte overheerlijk. Gemaakt van 100% biologische spelt lees ik, vol met hoogwaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en spoorelementen (o.a. ijzer en calcium). Dus een prima broodje als je een tarwegluten allergie hebt. Maar ook zonder deze allergie een aanrader!

Spelt lijkt wel een hype tegenwoordig, ‘het oergraan uit de Bronstijd’ wordt het ook wel genoemd en waarom zou je hier een beter broodje van bakken dan van tarwe?

Zoals we op de website van de dames al kunnen lezen vanwege de tarweallergie die velen van ons parten speelt. De huidige tarwe lijkt niet meer op de eerste rassen die geteeld werden en door dit door-en-door verdelen is er uiteindelijk een tarwesoort ontstaan welke vele van onze lichamen niet meer kunnen verdragen.

Er is inmiddels veel over het eten van wel of geen tarwe geschreven, o.a. in het boek ‘Broodbuik’ van William Davis, deze Amerikaanse cardioloog heeft heel veel mensen zien beter worden door alleen tarwe uit hun voeding te halen. Daarbij gaat het niet alleen om mensen met hartproblemen. Tarwe veroorzaakt volgens hem veel meer grote ongemakken (zelf ziektes) in ons lichaam: suikerziekte, obesitas, hersenbeschadiging (dementie), staar, plaque vorming in de aderen, coeliakie (dit is de officiële naam voor glutenallergie), huidproblemen en snellere veroudering.

Nog een andere website die veel ‘vertelt’ over tarwe-intolerantie en de voordelen van spelt, is die van Miss Natural. Wel is het oppassen geblazen heb ik van de dame van Alterra (WUR) begrepen, dat we bij het telen van onze spelt niet dezelfde fouten gaan maken als bij het telen van de tarwe. Het zou maar zo kunnen zijn dat de speltbroden bij de supermarkten inmiddels ook al doorveredelde spelt bevatten en dat deze dus in de nabije toekomst dezelfde problemen kan opleveren als bij het eten van tarwe.

Ik koop mijn spelt-, en andere niet-tarwe broodjes bij de plaatselijke natuurwinkel en zal de volgende keer daar eens vragen waar het spelt vandaan komt in de baksels en hoe het zit met het veredelen hiervan.

 

 

 

 

, , , , , , ,

Reageren gesloten.