zeewier

Waarom wieren en algen(olie) eten?

In de afgelopen jaren heb ik al veel geschreven over de goede eigenschappen van de belangrijke en essentiële omega3 vetzuren (ALA, EPA en DHA). Maar omdat de laatste alweer dateert van zo’n half jaar geleden is het tijd voor een update. En dan gaat het vooral om de vraag waarom je deze vetzuren beter uit algen/wieren kunt halen dan uit vis.

Als eerste geeft het Voedingscentrum al een aardige inkijk op deze omega3 vetzuren. Ze geven aan dat de EPA en DHA vetzuren vooral in vette vis (makreel, zalm, haring, sardines, forel) en in schaal- en schelpdieren zitten. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar veel minder dan de vette vissoorten. Vissen kunnen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen die weer uit hun eten, de algen. En van die algen kan tegenwoordig prima olie gemaakt worden. Dit wordt gebruikt in supplementen.

Ons lichaam kan zelf EPA en DHA aanmaken uit het omega3 vetzuur ALA (welke bijvoorbeeld in lijnzaad zit), maar dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. En naarmate we ouder worden schijnt deze omzetting in ons lichaam steeds moeizamer te verlopen.

Waarom zou je (als je geen vegetariër of veganist bent) geen (vette) vis of visolie willen eten en deze goede omega3 vetzuren uit wieren/algen willen halen? In het blog “10 redenen om te stoppen met vis- en visolie” kun je dit nog eens nalezen.

Wieren en de algen uit o.a. de Opti3 algenolie worden tegenwoordig op een veilige manier gekweekt, waarbij je dus zonder schade aan het zeeleven toch de goede omega3 vetzuren binnen kunt krijgen. 

In dit wetenschappelijke artikel uit 2010 wordt het goede van omega3 vetzuren beschreven alsmede de duurzaamheid. Over duurzaamheid gesproken: jaarlijks wordt er meer dan 1 miljoen ton visolie geproduceerd, waarvan maar ca. 25% gewonnen wordt uit het afval van de visverwerking, de rest komt dus van speciaal daarvoor gevangen vis (ansjovis, sardientjes, haring)… Dit is ca. 22,5 miljard kilo vis per jaar! Er is uitgerekend dat voor een potje van 60 visoliecapsules tussen de 35-40 vissen gedood zijn. Hoe triest en weinig duurzaam is dit!

Daarom is het goed voor mens en dier dat er veel vooruitgang wordt geboekt met het terugdringen van het gehalte aan visolie in de voeding door vegetarische alternatieven (o.a. zeewier-pasta en algenolie) aan te bieden. Deze algen worden gekweekt is schoon water, waardoor de olie niet gezuiverd hoeft te worden, in tegenstelling tot de veelal verontreinigde visolie.

Doordat de visserij nog steeds gesubsidieerd wordt is algenolie nog wel iets duurder dan visolie, maar ik heb dat wel over voor een gezond lichaam, een gezonde aarde en een gezond zeeleven!

bronnen: www.voedingscentrum.nl; www.vn.nl; www.ncbi.nlm

, , , , , , , , ,

Reageren gesloten.