De camperkeuken...

Vega ‘camperfood’ tijdens een 3 maanden Scandinavië toer

Als je dit leest, hebben wij net 3 maanden lang met onze camper door Scandinavië gereden. Mijn baan als diabetesverpleegkundige heb ik tijdelijk omgezet in onbetaalde verlofmaanden en een fijne vervangster kunnen regelen. Waarom wij dit nu doen en niet na ons pensioen, vroeg iemand? Nu, wij realiseerden ons 2 jaar geleden (tijdens onze 50e levensjaren), dat wij waarschijnlijk pas tegen ons 70e jaar ‘met AOW’ kunnen gaan.

En om dan nog lange reizen te maken, dat kan, maar we zijn nu nog jong en ‘goed van leden’, dus hebben we er naartoe gewerkt om dit jaar onze droomreis te kunnen vervullen. En wat een reis hebben we gemaakt! Gestart in het zuiden van Zweden (met hartveroverend Skåne), langs de oostkust, via Finland naar de Poolcirkel.

Verder omhoog Noorwegen in om de top, de Noordkaap te bereiken. Terug via Senja, Vesterålen en de Lofoten naar Zweden. Daar in het heel hoge Noorden o.a. het prachtige Abisko nationale park bezocht en beklommen en daarna afgezakt naar Idre, naar Stockholm en weer terug via Denemarken en Duitsland naar huis! Eind augustus staan we weer op onze oprit. Het was adembenemend en deze reis heeft ons lichamelijk en geestelijk goed gedaan.

Heerlijk in de buitenlucht geweest, veel gewandeld, van de prachtige natuur mogen genieten en als ‘een beer’ geslapen. Dat doet een mens goed.

Wat ook goed ging waren de bereidingen van de vegetarische/veganistische maaltijden in de camper. We eten meestal elke dag nog 1 kleine portie zuivel (kwark of een beetje kaas), dus geheel veganistische is het niet. Dat heb ik wel een tijdje gedaan, maar in de zomer starten met een beetje kwark, walnoten en fruit vind mijn lichaam prima, afgewisseld met sojayoghurt. In de winter wordt het weer vegan havermoutpap (met sojamelk- of amandelmelk). Hoewel in deze laatste fabrieksmelk maar 1 of 2 amandelen zitten las ik laatst. Daar wil ik me thuis even in gaan verdiepen 😉 Ik probeer in ieder geval naar beste kunnen me bewust te zijn van wat ik eet.

Dat het zo goed gaat om in de camper te koken, heeft niets te maken met de vega-eetcultuur van de Zweden, Finnen en Noren. Want die is er namelijk niet! Zeker in de heel noordelijke streken draait alles om vlees en vis. Je kunt er alle dieren ‘in blik’ kopen (beer, rendier, eland, walvis, andere vis) of gerookt, gegrilld, gezouten, gedroogd. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar vlees en vis in welke vorm dan ook, zal en moet er gegeten worden. Op de campings is bijna iedereen aan het ‘diergrillen’, dit begint al tegen 12 uur tot laat in de avond.

Misschien is dit wel logisch als je de oude cultuur van hen bekijkt, zeker in de winter is het weer bar en boos en was men aangewezen op de lokale producten. Groente en fruit was er dan niet in de 4-6 maanden donkere wintermaanden. Destijds was je dan aangewezen op een dieet van vlees en vis, zelf geschoten of gevangen. Maar nu, in deze tijd lijkt me dat het ook anders kan. Ik kon in alle winkels groente, aardappels, fruit, bonen, kaas en soms ook sojayoghurt kopen. Weliswaar in Noorwegen allemaal duur (Zweden en Finland te vergelijken met Nederland), maar daar is alles veel duurder dan elders op onze reis.

Met regelmaat ook iets verlepter dan we thuis gewend zijn, maar allemaal goed van smaak. Vegetarische of veganistische restaurantjes kennen ze niet vanaf halverwege naar boven. Wat je tegenkomt is Pizza-Kebab en ‘Waffel’ (wafels) tentjes, meer keuze is er niet. Uit eten gaan voor ons gebeurde dan ook weer in Stockholm. Deze wereldstad heeft genoeg vega’s te bieden en dat was verrukkelijk! En, o ja in Gällivare (Lapland) 1 x een veganistische pizza kunnen bemachtigen! Ik vermoed dat in meer Pizza-Kebab tentjes wel een vega-pizza te verkrijgen is. Maar ze zien er allemaal zo troosteloos uit, dat we het niet geprobeerd hebben.

‘Vleesvervangers’ als tofu- of quorngehakt of balletjes kennen ze niet zo noordelijk en van de Vegetarische Slager hebben ze nog nooit gehoord 😉 Ik gebruikt dit gehakt soms door de pasta’s, dan hebben we net weer een andere smaak. In de camper maak ik zelf dus heerlijk ‘campervegavoer’. Pasta’s, bonenschotels, rijstgerechten in allerlei variaties, met als basis heel veel groente. Bijna altijd uien, knoflook en een prei, die zijn overal te verkrijgen. Wortels, broccoli, paprika, bloemkool, lenteuitjes, verschillende soorten kolen, knollen, dit gelardeerd met bijvoorbeeld olijven, noten of een kleine beetje geraspte kaas van de Scandinavische koeien.

Over koeien gesproken, hier zien we ze wel buiten in de wei lopen met hoorns en met hun kalfjes aan de zij. Ik weet niet of dit dan gemeengoed is of dat de rest ook in megastallen staat net als in Nederland? Ik denk dat hier veel meer ruimte is voor de dieren in de buitenlucht. Ik mag het hopen.

Drie maanden camperen in landen die absoluut niet vegavriendelijk zijn gaat dus prima, als je maar minimaal 2 pitjes hebt om te koken en het leuk vindt om elke dag weer een andere smaak op tafel te brengen. Maar dat geldt ook voor thuis!

, , , , , , , , , , ,

Reageren gesloten.