Archief per trefwoord | recept

vlozaadbrood

Haver-psylliumvezelbrood

Sinds kort heb ik psylliumvezels ontdekt als bindmiddel in o.a. mijn zelfgebakken brood. Voor een gluten- en eivrijbrood gebruik ik vaak banaan of chiazaad als bindmiddel, maar al dat bananenbrood¬†heb ik nu wel een keertje gezien….Smaakt ook niet met een hartig hummusbelegje ūüôā Deze ontdekking van psylliumzaad(vezels) ben ik op mijn werk als diabetesverpleegkundige tegengekomen, […]

Lees verder Comments are closed
rabarberpeermoes

Rabarber-Peren-Moes

Twee jaar geleden heb ik mijn enorme rabarberplant in onze moestuin gesplitst in 4 stukken, 3 weggegeven en eentje opnieuw gepoot. En dit jaar groeit deze al weer fantastisch, dus de eerste oogst is al lang een¬†feit. Samen met 4 overrijpe peren, die er niet zo smakelijk meer uitzien en 5 overgebleven aardbeien wordt dit […]

Lees verder Comments are closed
rodekoolschotel

Rode Koolschotel met appeltjes

Heerlijk ‘Hollandsche’ Pot eten met echte wintergroente: rode kool. Deze koolsoort vond ik vroeger heerlijk met een gehaktbal of een uitgebakken speklapje, maar zonder dierlijke eiwitten is er ook een lekkere schotel van te maken ūüėČNatuurlijk kun je in de zomer ook heerlijke rauwkostsalades maken als je de kool fijn raspt, ik heb liever¬†de ‘winterkool’. […]

Lees verder Comments are closed
Wereldbord

Bamboe Wereldbord met paddestoelenrago√Ľt

Afgelopen week heb ik een hele stapel Oxfam Novib Wereldborden besteld en mogen ontvangen. Ze zijn gemaakt van bamboe en vaatwasmachinebestendig ūüėČ ¬†Je ziet de wereldkaart, deze is opgebouwd uit pictogrammen die de verschillende leefstijlen op de wereld symboliseren. Een prachtig voorbeeld van het ¬†‘zelfdoen’ van mensen in ontwikkelingslanden, Oxfam Novib stelt: “Mensen in ontwikkelingslanden […]

Lees verder Comments are closed
avocado

Lauwwarme avocado salade

Avocado is een vrucht waar ik eigenlijk geen raad mee weet. Zo opeten vind ik helemaal niet zo lekker, het smaakt eigenlijk naar niks, misschien een beetje nootachtig, en wanneer is hij of zij nu goed rijp? Maar bij onze plaatselijke super zie ik altijd een of meerdere schaaltjes met biologische exemplaren liggen, dus vooruit […]

Lees verder Comments are closed
bessenjam

Jam zonder suiker

Lastig is het dacht ik om zelf jam te maken zonder kristalsuiker. De geleisuiker in alle pakken die je in de supermarkten kunt kopen, is niet alleen zoet, maar het bindt ook, zodat je een mooie dikkige jam krijgt. En dat wil ik natuurlijk wel, ik wil geen waterdunne jam die van mijn mes afdruipt […]

Lees verder Comments are closed
brandnetels

Een netelig soepje

Wat doe je met een grote bult brandnetels achterin je tuin? Natuurlijk laten staan! Fijn straks voor veel vlinderrupsen¬†en heel lekker¬†om nu in het voorjaar de jonge topjes te plukken en er een heerlijk soepje van te maken! De grote brandnetel is de voedselplant voor veel rupsen van o.a. de dagpauwoog, de atalanta, de gehakkelde […]

Lees verder Comments are closed
Venkel goed voor Vrouwen?

Venkel goed voor Vrouwen?

Op de nieuwssite van nu.nl lees ik vandaag een berichtje dat venkel goed is voor vrouwen. En dan met name voor vrouwen die last hebben van het¬†premenstrueel-syndroom (PMS).¬†Onderzoekers van de Urmia University hebben aangetoond dat venkel mogelijke klachten hiervan kunnen verlichten. Hmmmm, lastig hoor al die uitspraken en onderzoeken over voeding, vooral als het onderzoek […]

Lees verder Comments are closed
Pittige Pastinaak

Pittige Pastinaak

Pastinaak, pastinaak??? Wie heeft wel eens over deze groente gehoord? Niet de jongeren onder ons denk ik. En wie heeft het onlangs nog gegeten? Weinigen van u denk ik. Het is inderdaad een vergeten groente, maar volgens mij weer in opmars. Van een vriendin kreeg ik onlangs een ‘lesje’ over de gezonde pastinaak, welke op […]

Lees verder Comments are closed

Pin It on Pinterest