donatie PSF

Plastic Soup Foundation

De Plastic Soup Foundation (PSF) is een organisatie die mij na aan het hart ligt. We kennen inmiddels allemaal de gruwelbeelden van land- en zeedieren die verstrikt en verstikt raken in al het plastic uit de oceanen, of doodgaan van de honger omdat ze hun maag vol met plastic hebben.

“In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep”.

Door menselijk toedoen vervuilen we niet alleen onze dieren, maar ook onze oceanen en daarmee onze planeet. En uiteindelijk ook onszelf.

De PSF probeert deze misstanden aan de kaak te stellen, door bijvoorbeeld  informatie te geven over het effect van al dat plastic in de oceanen op onze gezondheid. Hoewel er nog geen harde onderzoeksuitkomsten zijn, luiden veel artsen al wel de noodklok. 

“Plastic in zee breekt niet af op natuurlijke wijze, maar valt wel uiteen in steeds kleinere fragmenten. Plastics in zee zorgen voor (mogelijke) schade aan de gezondheid van mens en dier op verschillende manieren. De allerkleinste plastics (nanoplastics) kunnen celwanden passeren en dus in theorie migreren van het maag-darmstelsel naar het lichaamsweefsel van mens en dier”.

De PSF probeert ons bewust te maken van ons koop- en rotzooigedrag (zo noem ik het maar), we kennen allemaal de actie “Die ballon gaat niet op”. Of het schoonmaken van de stranden door vrijwilligers (trash hunters) of de de campagne ‘Beat the microbead’. Het doel van deze campagne is om te voorkomen dat plastic microbeads uit verzorgingsproducten in zee belanden.

Om deze prachtige organisatie een (financieel) hart onder de riem te steken kun je nu bij Ekoplaza (biologische én Plastic Soup Proof supermarkt) in de LKKRDR-weken (t/m 4 juli) zegels sparen. Bij een vol spaarboekje kun je dan het gespaarde bedrag van 5 euro doneren aan de PSF (zie stap 3)!

Doen, zou ik zeggen! En je kunt natuurlijk ook donateur worden van de PSF 🙂

, , , , , ,

Reageren gesloten.