Pittige Pastinaak

Pittige Pastinaak

Pastinaak, pastinaak??? Wie heeft wel eens over deze groente gehoord? Niet de jongeren onder ons denk ik. En wie heeft het onlangs nog gegeten? Weinigen van u denk ik.

Het is inderdaad een vergeten groente, maar volgens mij weer in opmars. Van een vriendin kreeg ik onlangs een ‘lesje’ over de gezonde pastinaak, welke op de website van nota bene een zorgverzekeraar stond! Zij schreven het volgende:

“Pastinaak bevat inuline, dit is een stof die een soortgelijke werking als insuline heeft. Het werkt net als zetmeel als reservestof voor de plant en beschermt deze tegen bevriezing. Inuline zelf smaakt niet zo zeer zoet, ondanks dat het een natuurlijke suiker is. Wel bevat het afbraakstoffen die een zoete smaak geven aan het product waar ze in zitten. Dat proef je bijvoorbeeld bij de pastinaak. Inuline beïnvloedt de glucosespiegel van het bloed niet en past dus prima binnen het dieet van iemand met diabetes”.

Kijk dat is handig om te weten, zeker als je diabetes hebt. Deze groente is dus ‘diabetes-proof’! (… alle groenten trouwens, bij diabetes is het heel gezond veel en gevarieerde groenten te eten).

Pastinaak is een 20 cm lange wortel en smaakt een beetje anijsachtig. De Grieken en Romeinen gebruikten deze groente al.
Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt, samen met hutspotgroenten (wortelen en uien). Soep kun je er van koken en je kunt het zelfs in plakjes snijden en frituren, pastinaakchips dus! 

En het leuke is, dat we op 1e Kerstdag bij mijn ouders soep kregen van….jawel de pastinaak. En hier was niet over gecommuniceerd, een lekkere verrassing dus!

Hieronder een recept voor pittige pastinaak soep (4 pers.)

Ingrediënten: 2 el olijfolie; 2 uien, fijngehakt; 2 geperste knoflookteentjes; 2 grote pastinaken, geschild en in blokjes van 1 cm; 750-1000 ml kokend water; 1 (vegetarisch)bouillonblokje; 2 theelepels curry/kerrie poeder; oregano, tijm en basilicum naar smaak; 100ml slagroom (optioneel); beetje zout en peper; paprikapoeder om te garneren

Bereidingswijze (Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 25 minuten):

1. Smelt de boter in een grote (saus)pan op middelhoog vuur. Fruit de uienstukjes in de olie tot ze zacht zijn, ca. 5 minuten. Voeg de pastinaak, knoflook, curry poeder en andere kruiden toe en bak een paar minuten om de smaken los te laten komen.
2. Kook het water en meng met het bouillonblokje in een aparte kom. Voeg toe aan de pan en meng goed.
3. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken tot de pastinaak zacht is en makkelijk te breken met een houten spatel.
4. Haal van het vuur en mix met een staafmixer of keukenmachine.
5. Roer de room erdoorheen en verwarm de soep nog even. (de room kun je eventueel niet gebruiken, dat scheelt weer in calorieën)
6. Breng op smaak met zout en peper en garneer met de paprikapoeder.

100 gram verse pastinaak bevat: Energetische waarde 333 kJ/80 kcal; Koolhydraten 15 gram; Eiwit 1,3 gram; Vet 0,4 gram; Vitamine C 18 mg; Vitamine B1 0,08 mg; Vitamine B2 0,08 mg; Caroteen 0,02 mg; Calcium 51 mg; IJzer 0,6 mg

 

, , , , , ,

Eén reactie op Pittige Pastinaak

  1. Sakina 19 september 2017 op 15:17 #

    Hoi
    Ik ben een Marokkaanse en woon vanaf mijn 3de in Nederland.
    Pastinaak ken ik al vanaf dat ik eten kan herkennen.
    Tijdens de vakanties in Marokko aten wij veel nog groentes die in Nederland nog niet zo polulair waren.
    Ik haal het nu in Nederland bij de buitenlandse groentenman.
    Ik dacht dat ik het ook bij AH heb gezien.
    Mijn moeder maakt het in pittige vistajines in dunne schijfjes gesneden.
    Ik verblijf nu in Marokko en heb het pas hier op de markt gekocht en in een vegetarische tajine verwerkt.
    Ik moet wel zeggen de structuur en smaak is wel enigszins anders dan wat ik in Nederland haal.
    Ik denk dat dingen die hier onder de felle zon groeien sowiezo veel intenser smaken.
    Groetjes Sakina

Geef een reactie

Pin It on Pinterest