paprika

Paprikavrouw en -man

Dat is een leuk weetje! Wisten jullie dat er een vrouwelijke en een mannelijke paprika variant bestaat? Ik niet namelijk.

Op een aantal websites kwam ik foto’s en beschrijvingen tegen over beide ‘geslachten’ .

Als je naar de onderkant van een paprika kijkt heeft deze 3 of 4 ‘hobbels’. De vrouwelijke paprika heeft 4 hobbels aan de onderkant en de mannelijke dus 3 hobbels. 
Om te koken en te roerbakken kun je beter de ‘mannetjes paprika’ nemen, deze bevatten veel minder zaadjes. De ‘vrouwtjes paprika’ heeft veel meer zaden en wordt dan ook gebruikt om deze zaden te oogsten. Ze zijn ook zoeter en dus lekkerder om rauw te eten.

Ook bij de teelt van de paprika blijkt maar weer dat de bijen hier veel goeds kunnen doen. Steeds meer werknemers in de tuinbouw worden namelijk allergisch voor het stuifmeel van de paprika, hetgeen zich uit in neus- en oog-, huidklachten en kortademigheid. Als er voldoende bijen ingezet worden nemen de klachten af, omdat bijna al het stuifmeel dan door de bijen verzameld wordt. Mooi hè van die bijen!

Daarom hierbij weer een pleidooi om de bijen te redden! Hebt u de petitie nog niet ondertekend, dan kan dat alsnog hier.

Verder is de paprika ook nog eens erg gezond, het bevat veel vitamine C en calcium. De voedingswaarde van 100 gram verse paprika is:

Energetische waarde 100 kJ (24 kcal), Koolhydraten 5 gram, Eiwit 1 gram, Vitamine C 100 mg, Vitamine A 0,70 mg, Vitamine B1 0,03 mg, Vitamine B2 0,07 mg, Calcium 25 mg en IJzer 0,4 mg.

Ik gebruik veel paprika’s in de keuken, bijna altijd bij andere roerbakgroenten, bij pastasauzen en rauw op mijn belegde boterham met hummus, lekker!

Bronnen: Wikipedia en Goed Eten Gezond Leven, ShakePlus

Noot: op 26 september 2017 mailt Petra Barendse (van glastuinbouwbedrijf Barendse-DC) mij dat bovengenoemd mannetjes- en vrouwtjes paprika-verhaal een fabeltje is. “Alle paprikabloemen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke delen. De paprika zelf echter is een uitgroei van de plant” .
Dit bewijst weer hoe belangrijk het is om aan de juiste bronnen te refereren! De vraag rijst nu: heeft Petra dan wel gelijk? 🙂

Petra kan jullie dit vertellen tijdens een gezonde excursie, zij telen op duurzame en milieuvriendelijke wijze rode en oranje paprika’s. Heel graag nodigt zij u uit in ‘s werelds grootste oranje paprikakwekerij! Ook het verhaal van de bijen komt dan aan bod.

Graag tot ziens,

Met de vriendelijke groe(n)ten uit de kas, Petra.

 

 

, , , , ,

Reageren gesloten.