Paprikavrouw en man

Paprikavrouw en man

Dat is een leuk weetje! Wisten jullie dat er een vrouwelijke en een mannelijke paprika variant bestaat? Ik niet namelijk.

Ik kwam een foto tegen op de Facebook pagina van Grow Food, Not Lawns met een prachtige beschrijving over beide ‘geslachten’ erbij.

Als je naar de onderkant van een paprika kijkt heeft deze 3 of 4 ‘hobbels’. De vrouwelijke paprika heeft 4 hobbels aan de onderkant en de mannelijke dus 3 hobbels. 
Om te koken en te roerbakken kun je beter de ‘mannetjes paprika’ nemen, deze bevatten veel minder zaadjes. De ‘vrouwtjes paprika’ heeft veel meer zaden en wordt dan ook gebruikt om deze zaden te oogsten. Ze zijn ook zoeter en dus lekkerder om rauw te eten.

Ook bij de teelt van de paprika blijkt maar weer dat de bijen hier veel goeds kunnen doen. Steeds meer werknemers in de tuinbouw worden namelijk allergisch voor het stuifmeel van de paprika, hetgeen zich uit in neus- en oog-, huidklachten en kortademigheid. Als er voldoende bijen ingezet worden nemen de klachten af, omdat bijna al het stuifmeel dan door de bijen verzameld wordt. Mooi hè van die bijen!

Daarom hierbij weer een pleidooi om de bijen te redden! Hebt u de petitie nog niet ondertekend, dan kan dat alsnog hier.

Verder is de paprika ook nog eens erg gezond, het bevat veel vitamine C en calcium. De voedingswaarde van 100 gram verse paprika is:

Energetische waarde 100 kJ (24 kcal), Koolhydraten 5 gram, Eiwit 1 gram, Vitamine C 100 mg, Vitamine A 0,70 mg, Vitamine B1 0,03 mg, Vitamine B2 0,07 mg, Calcium 25 mg en IJzer 0,4 mg.

Ik gebruik veel paprika’s in de keuken, bijna altijd bij andere roerbakgroenten, bij pastasauzen en rauw op mijn belegde boterham met hummus, lekker!

 Bronnen; Wikipedia en ‘Grow Food, Not Lawns’.

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Pin It on Pinterest