Onbekommerd schrijven

Onbekommerd schrijven

Onbekommerd schrijven over voeding is niet meer. Ik denk niet dat veel Nederlanders zich dit realiseren na 14 december 2012.
Wat is er dan gebeurd die dag? Die dag is er naast de al bestaande  Warenwet en de Geneesmiddelenwet, ook de nieuwe EU-claimswetgeving van kracht gegaan.

Journalisten, diëtisten, artsen, therapeuten, winkeliers, webshopwinkels, andere gezondheids-beroepsbeoefenaars en ook burgers moeten heel erg op hun woorden passen als ze een artikel schrijven en openbaar maken.

Ook ik kan niet meer opschrijven wat ik zou willen over voeding en kruiden omdat dit steeds meer aan regels gebonden is en ik een risico loop een hoge boete te krijgen. Die zijn namelijk niet mals, meer dan € 25.000,00!

Even praktisch, wat betekent dit dan? Een voorbeeld gevonden op het internet: vanaf 14 december 2012  zijn er veel gezondheidsclaims verdwenen van verpakkingen, productcatalogi, websites en communicatiematerialen. Zo mag men niet langer beweren dat cranberry goed is voor de blaas, of dat luteïne de ooggezondheid bevordert. Ook over vitamines en mineralen mag minder worden gezegd.
Een product in een winkel waarop staat: ‘rijk aan astaxanthine, de antioxidant uit het water: antioxidanten geven bescherming tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zij deeltjes die schade berokkenen aan allerlei weefsel en misschien chronische ziekten kunnen veroorzaken’  mag niet meer!

Gezondheidsclaims omtrent kruiden en probiotica worden nog (opnieuw) geëvalueerd door de EFSA (European Food Safety Authority). Wanneer hierover uitspraak wordt gedaan is nog niet bekend. 

Een winkelier mag bijvoorbeeld een levensmiddel niet meer presenteren met een zogenaamde ‘medische claim’ (alleen wel als deze op de lijst van toegestane claims voorkomt). En medische claim is ‘een bewering waarin gesteld word of gesuggereerd wordt dat een product ziekten bij de mens kan voorkomen, behandelen of genezen’.
Met dit verbod wil de wetgever de consument ‘beschermen tegen onvoldoende werkzame geneesmiddelen’en ‘voorkomen dat dergelijke producten in plaats van adequate middelen worden gebruikt’.

Dat lijkt heel nobel en logisch, maar er is veel onduidelijkheid en een grijs gebied wat wel en niet mag. Bovendien kan je nu nog steeds aan elk product een beetje vitamine B2 toevoegen en dan op het etiket vermelden: ‘Vitamine B2 (Riboflavine) draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid’ . De consument ziet nog steeds door de bomen het bos niet meer, en ik denk dat het nu nog onoverzichtelijker gaat worden, nu met deze wet fabrikanten, webshops, winkeliers, therapeuten e.d. toch hun waar willen verkopen en dan maar ‘iets’ toe zullen voegen om toch ‘het gezond te mogen zijn’ op de verpakking te kunnen vermelden.

Ik mag geloof ik nog wel schrijven dat bosbessen of frambozen veel antioxidanten bevatten, maar dan niet in datzelfde artikel zeggen dat je dan misschien minder kans hebt op een ziekte als je veel van deze bessen eet, maar zeker weten doe ik het niet! Niemand volgens mij!  Ik snap best dat er op een verpakking niet gelogen mag worden, maar met deze claimswetgeving bereikt met m.i. het tegenovergestelde.

De vrijheid van meningsuiting voor iedereen wordt dus beperkt en dat mag zomaar! ‘De vrijheid van meningsuiting zoals is vastgelegd in de Grondwet is niet absoluut. Deze kan worden ingeperkt wanneer dit nodig is om de volksgezondheid te beschermen’. En mijn mening is dat ik vind dat deze nieuwe claimswetgeving wel heel erg betuttelend is, mag ik als consument zelf niet bepalen wat ik wel of niet koop op grond van informatie? Nu staat er niets meer op een verpakking van een supplement, vaak ook niet meer waar het middel eventueel voor kan dienen. Nu weet ik nog minder dan voor december! Jammer!

Er zijn wel 222 gezondheidsclaims goedgekeurd door de EFSA, zie hier de lijst van de toegestane generieke gezondheidsclaims. Maar zoals je kunt lezen zijn de meeste claims zeer neutraal en kan niemand er veel mee.

Bron: Ortho orthomoleculair magazine 31e jaargang nr 1, februari 2013 en www.sportvoedingsadvies.eu

, , , , ,

Reageren gesloten.