Zweedse Lupines

Lieflijke Lupine

In Zweden staan ze gewoon langs de weg, te stralen in alle kleuren van de regenboog. Een prachtig gezicht en alleen daarom al gaan we regelmatig tijdens de zomervakantie naar het hoge Noorden šŸ˜‰ Ik heb het over Lupine (een plant die na de superbloei mooie bonen geeft).

Maar niet alleen om de kleuren zijn ze zo bijzonder, ook vanwege de goede eiwitten die erin zitten. Lupine kan heel goed verwerkt worden als vleesvervanger in plaats van de veel gebruikte sojabonen. In Nederland verkrijgbaar, het wordt zelfs geteeld in de buurt waar ik woon, bij het plaatsje Holten (in Oost Nederland). Gewone teelt, maar ook is al voorzichtig begonnen met de biologische verbouw van deze vlinderbloemenfamilie. Dat vind ik fantastisch!

Geen omgehakte oerbossen meer in het Braziliaanse, geen afvragen meer of de bonen nu wel of niet GMO vrij zijn, geen verspilling van fossiele brandstoffen vanwege vervoer door de lucht (gebeurt allemaal bij het gebruik van soja). Mooi dat dit nu in de buurt geteeld wordt. En naar ik begreep zijn er nog meer boeren in Nederland die dit verbouwen. Zou ook prachtig zijn over een aantal jaren om vele maĆÆsvelden omgetoverd te zien in mooi gekleurde lupinevelden!

Ik zag in de koelvitrine van de buurtsuper dat de Vegetarische Slager nu ook lupineproducten aan het assortiment heeft toegevoegd en de 100% plant’aardige’ stukjes waar ik het net over had zijn van het merk Vivera (we love nature!).

Ik heb de roerbakstukjes geprobeerd, achterop de productwikkel stond een leuke menusuggestie, die ik met een stuk of 7 ingrediĆ«nten heb aangepast, omdat ik vond dat er o.a. wat weinig groenten in zaten en er met andere olie gebakken kon worden (koskosolie natuurlijk!). En ‘t was lekker!

Oosters Wokgerecht met lupine roerbakstukjes (voor 2 personen)Ā 

Ingrediƫnten: Groenten: 3 ons paprikareepjes; 1 geraspte grote wortel; 2-3 cm verse geraspte gember; 125 gr champignons in plakjes; 1 ui in stukjes; 1/3 prei in reepjes en 2 teentjes knoflook (geperst). Overig: roerbakstukjes van Vivera (lupine); klein blikje ananas/mangostukjes met sap (of verse); 50 gr cashewnoten; 150 gr zoetzure saus (bijv. De bio-variant van Yakso Sweet); 2 eetlepels kokosolie extra vierge (of olijfolie); handje gemalen kokos; peper, zout en koriander of ketoembar.

Bereiding: Verhit de kokosolie in de wok en roerbak de stukjes tot ze bruin zijn, voeg dan eerst de ui, paprika en prei toe en bak 2-3 minuten mee. Daarna de geraspte wortel, knoflook, de geraspte gember, ananas(mango)stukjes en champignons toevoegen en ook een paar minuten meebakken.

Overgiet het geheel met de zoetzure saus, voeg de cashewnoten toe en breng eventueel nog op smaak met peper, zout en voeg de koriander toe (1 eetlepel).Ā Laat het geheel met de deksel op de pan zachtjes nog een paar minuten gaar sudderen.

Serveer met een komkommersalade en zilvervlies- of basmatirijst. Bestrooi het gerecht met een handje gemalen kokos.

 

, , , , , , , , , ,

EĆ©n reactie op Lieflijke Lupine

  1. Ronald 19 november 2013 op 01:02 #

    Was heerlijk!!