planteneter-boek

De Planteneter komt naar Eefde!

‘InAandacht’ organiseert samen met ‘de Planteneter’ een lezing en een kleine markt met streekproducten, over voeding en gezondheid op zaterdag 1 november.

‘De planteneter’ komt spreken in ‘Het Hart’ in Eefde/Zutphen

De plantaardige lifestyle wordt hip! Steeds meer mensen gaan gedeeltelijk of zelfs helemaal plantaardig eten. Vroeger heette je dan veganist, tegenwoordig noemen ze zichzelf planteneters. Boele Ytsma gelooft dat het de toekomst heeft. Zelf veranderde hij 4 jaar geleden zijn lifestyle en tegenwoordig leidt hij een beweging van duizenden mensen die plantaardiger gaan eten. Zaterdag 1 november komt hij spreken in Eefde.

Ouderdom en gebreken
“Bijna vier jaar geleden at en leefde ik zoals de meeste Nederlanders”, vertelt Boele Ytsma. “Ik was in de loop van de jaren langzaam zwaarder geworden en echt gezond was ik niet meer. Hoge bloeddruk, regelmatig een voorhoofdsholteontsteking en vaak moe. Maar ja, ik werd ouder en we leren accepteren dat ouder worden met gebreken en ongemakken gepaard gaat.”

Experiment
Ytsma besloot het roer om te gooien. Hij geloofde niet dat hij als veertiger al zou moeten lijden aan gevolgen van ouderdom. Hij ging zich verdiepen in de voedingsleer en ontdekte wat plantaardige voeding met het menselijk lichaam doet. “Ik startte een experiment: één maand plantaardig eten. Gewoon eens kijken wat dat met me zou doen”.

De gevolgen waren groot. Ytsma verloor in korte tijd 25 kilo, zijn bloeddruk en cholesterol normaliseerden, zijn sportprestaties verbeterden enorm. “Ik veranderde in één jaar van een ongezonde, te dikke man van middelbare leeftijd in een fitte en slanke marathonloper – het is ongelofelijk wat plantaardige voeding met je doet!”

Enthousiasme
Boele Ytsma verdiepte zich de afgelopen jaren grondig in de plantaardige lifestyle en heeft een bedrijf (deplanteneter.nl) opgericht waarmee hij anderen wil inspireren en informeren. In anderhalf jaar tijd heeft hij meer dan 12.000 mensen bereikt. Bovendien schreef Ytsma een boek over deze lifestyle: ‘Ik ben een planteneter. Net als jij’.

Planten eten heeft vele kanten, vertelt Ytsma. De planteneter verkleint immers zijn ecologische voetafdruk ingrijpend en maakt zich ook niet meer schuldig aan grootschalig dierenleed. “Het is prachtig dat je iets kunt doen waarmee je je eigen lichaam gezonder maakt terwijl je tegelijk de oplossing leeft voor grote mondiale problemen. Volgens de VN zullen we allemaal plantaardiger moeten gaan eten willen we in 2050 de wereldbevolking nog kunnen voeden. Maar waarom wachten tot 2050, als je er nú zelf ook al gezonder van kan worden”, vertelt hij enthousiast. Hij noemt het dan ook een ‘lifestyle van mededogen’.

Tour
Boele Ytsma spreekt op tal van plaatsen in het land: een inspirerende lezing, een leerzame workshop over groene smoothies en een uitgebreide vraag- en antwoordsessie. Wie geïnteresseerd is in de relatie tussen voeding en gezondheid, zal deze gelegenheid niet willen missen.

Op ZATERDAG 1 NOVEMBER zal hij spreken van 10.00-12.00 uur in ‘Het Hart’, Jolinkweg 2 in Eefde. De zaal is open vanaf 9.30 uur. Je kunt je hier al aanmelden of een kaartje kopen à € 10,00 bij de ingang op 1 november (geen PIN aanwezig).

Klik hier voor de plaats en route. Tevens is er een STREEKMARKT tot 14.00 uur, waarbij o.a. plantaardige lokale producten te koop zullen zijn van penh-streekproducten.nl, veganistische supplementen bij de aandachtswinkel.nl, de groene vingers van Acacia Groenkunst, wijze adviezen van Ingrid van Rijn, diëtist en aandacht voor lichaam en geest bij LeefinAandacht.

, , , , , , , , , , , , ,

2 reacties op De Planteneter komt naar Eefde!

  1. Magda Witte 24 november 2014 op 20:45 #

    Leuk, en dat nog wel op Wereld Veganismedag. Maar eh… een veganist is wel een planteneter, maar een planteneter is nog geen veganist.

  2. In Aandacht 24 november 2014 op 20:45 #

    Wat leuk, ik wist niet 1/11 Wereld Veganismedag was, jij wel, Hanneke de Caluwé?