bloemkoolsaus

Bloemkool-Champignon (pasta)saus

Bloemkool in de koelkast en geen zin hebben in een traditionele bereiding? Dan is deze saus een prima idee. Lekker en origineel vind ik. Doet het altijd goed bij een etentje en te gebruiken bij (linzen)pasta, rijst, quinoa, aardappels.

De saus is vegetarisch, maar je kunt er ook een veganistische variant van maken die net zo lekker is ♥

Bloemkool-Champignonsaus

Benodigdheden voor 2-3 personen: Rijst, pasta, aardappel, enz. voor 2-3 personen; 1 bloemkooltje; 4 bosuien in ringetjes; 2-3 teentjes knoflook; 2 rode uien in stukjes; 250 gr. kastanjechampignons in plakjes; Italiaanse kruiden/verse basilicum; 1 -2 eetlepels (extra virgine) olijfolie; 1 eetlepel citroensap; 1 eetlepel crème fraîche of sojaroom; 100-120 ml sojamelk; 150 gr Parmezaanse kaassnippers of edelgist; peper, zout en chilipoeder

Bereidingswijze:  Was en snijd de bloemkool in roosjes. Stoom of kook de roosjes in ca. 10 minuten beetgaar. Gebruik daarna het kookvocht om de pasta/rijst/aardappels in te koken.

Als dit opstaat, doe dan de bloemkool in een keukenmachine en voeg hier 1 eetlepel olijfolie, sojamelk, het citroensap, Italiaanse kruiden naar smaak, Parmezaanse kaas en peper en beetje zout naar smaak aan toe. Meng tot er een romige saus ontstaat.

Verhit nog een beetje olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak hierin de uienstukjes, geperste knoflookteentjes en de champignonplakjes mooi bruin, bestrooi met peper en zout naar smaak. 

Wanneer de bloemkool-roomsaus glad is voeg je deze aan de ui-champignonmengsel in de koekenpan toe. Schep het geheel goed om en verwarm de saus om middelhoog vuur. Wil je de saus extra romig maken, roer dan een eetlepel crème fraîche/sojaroom erdoor. Doe dan de bosui-ringetjes erbij en roer nog een paar maal goed om.

Giet de pasta/rijst/aardappels af en bewaar even het kookvocht. Is het geheel wat te dik, gebruik dan een hoeveelheid van het kookvocht om het geheel wat smeuïger te krijgen.

Schep de pasta/aardappels/rijst op borden en maak af met wat extra Parmezaanse kaassnippers en eventueel verse basilicum.

Wil je de saus veganistisch maken, gebruik dan helemaal geen Parmezaanse kaas en strooi op het eind over de pasta met de saus edelgistvlokken naar smaak erover.

 

, , , , ,

Eén reactie op Bloemkool-Champignon (pasta)saus

  1. Ronald de Caluwé 25 maart 2017 op 17:45 #

    Hmmmmmm, heerlijk!

Geef een reactie

Pin It on Pinterest