tonijn-in-blik

10 redenen om te stoppen met vis en visolie

Dos Winkel heeft het weer eens prachtig neergezet: er zijn heel veel redenen om geen vis en/of visoliecapsules te gebruiken. In één van zijn boeken (‘Wat is er mis met vis en visolie….en wat u kunt doen) staat het ook. Dit goed leesbare boek beschrijft uitgebreid alle overwegingen om te stoppen met het eten van vis en andere zeedieren.

Dos en zijn vrouw Bertie zijn een fotograferend echtpaar dat bijzondere culturen, dieren en organismen vastlegt die op het punt staan uit te sterven. Hij is verder fysiotherapeut van origine en oprichter en ‘onderwaterambassadeur’ van de Sea First Foundation. Aan te bevelen is donateur te worden van deze prachtige organisatie!

De Gezondheidsraad adviseert in de nieuwe richtlijnen Gezonde Voeding, sinds november 2015, nog steeds om 1 x per week vette vis te eten. Ze zijn al geminderd in hun advies dus! Zij vinden blijkbaar dat de voordelen van het eten van vis en visproducten nog steeds groter zijn dan de nadelen.

U kunt uzelf een mening hierover vormen door het hele stuk van Dos Winkel hier te lezen! Ik zet hieronder in het kort de 10 punten die hij benoemt op een rijtje, het is schrijnend!

 1. Overbevissing: in 2048 zijn alle zeeën LEEG als we zo doorgaan met onze visserij.
 2. Bijvangst: 45 MILJARD kilo wordt bijna allemaal dood overboord gegooid, o.a. dolfijnen, schildpadden, vogels.
 3. Duurzaamheidslabels: hoe duurzaam zijn deze?.
 4. Haaienmoord en Tonijn: 1/3 van alle haaiensoorten worden met uitsterven bedreigd (gedood voor de haaienvinnen) en de blauwvintonijn is al zo goed als uitgestorven (dus geen broodje of salade ‘tonijn’ meer eten in de bedrijfskantine!).
 5. Kweekvis en Mangrovebossen: mangrovebossen verdwijnen om plaats te maken voor viskwekerijen, terwijl deze juist zo belangrijk zijn als kraamkamers voor vele vissoorten.
 6. Vervuiling van ons milieu en de oceanen: door chemicaliën, door niet- of nauwelijks verteerbare stoffen zoals plastic, door radioactiviteit, door viskweek, door lawaai, door radioactief afval en ook door CO2
 7. Gifstoffen in vis: vooral vette wilde vis bevat gifstoffen zoals pcb’s, dioxines, dioxineachtige pcb’s, zware metalen zoals kwik, en brandvertragers.
 8. Voedselvergiftiging: het eten van vis en andere zeedieren zoals garnalen en oesters of mosselen is verreweg de meest voorkomende vorm van voedselvergiftiging.
 9. Verzuring: CO2 en O2: wij ademen dankzij de zee! Wij leven dankzij de zee! Door de enorme wereldwijde CO2-emissies, kan het fytoplankton lang niet al het CO2 verwerken en omzetten in zuurstof.
 10. Dierenwelzijn: jaarlijks worden tussen de 1 en 3 triljoen dieren in de zeevisserij gevangen, die alle een verschrikkelijke dood sterven.

Toch wordt vaak gezegd dat het eten van vette vis belangrijk is vanwege de vetzuren die zij bevatten. Deze Omega3 vetzuren maken de vissen echter niet zelf, maar krijgen zij binnen met hun voedsel en tijdens de ademhaling via hun kieuwen. Het betreft Omega3 bevattende eencellige planktonalgen. Daar men op steeds grote schaal deze algensoorten kweekt voor de Omega3 derivaten (EPA en DHA) die daar in zitten, hoeft men dus geen vis te eten om Omega3 binnen te krijgen. Overigens bevatten veel andere plantaardige producten ook ‘de moedervorm’ van Omega3: Alfalinoleenzuur (ALA), zoals postelein, spinazie, boerenkool (en andere groene bladgroenten), walnoten, lijnzaad(olie), chiazaad en koolzaad(olie). Soms kan het lastig zijn om deze voedingsmiddelen in voldoende mate binnen te krijgen. En bij het ouder worden krijgt het lichaam steeds meer moeite om de moedervorm ALA om te zetten in EPA. Dan kunnen algenolie supplementen een uitkomst zijn. De voordelen van deze visvriendelijke (visvrije) omega 3-capsules (Opti3) zijn:

 • U kunt genieten van de gezondheidsvoordelen van de DHA en EPA vetzuren uit algenolie zonder schade aan te richten aan het milieu, het zeeleven en de oceanen.
 • Geen verontreiniging met zware metalen (o.a. kwik), dioxines, PCB’s etc.
 • Geschikt voor vegetariërs, veganisten of bij een visolie intolerantie.
 • Veganistische capsule: deze is van pure plantaardige oorsprong en bevat geen dierlijke bestanddelen. Vrij van oplosmiddelen, vrij van genetisch gemodificeerde organismen, ze hebben niet het risico BSE te bevatten, vrij van gluten en Hexaan vrij
 • GMO-vrij
 • Weinig tot geen last van oprispingen zoals vaker gebeurd bij de visoliecapsules
 • Hoog gedoseerde EPA en DHA formule, 1 tot 2 capsules per dag is/zijn meestal voldoende 

Deze mens- en diervriendelijke Omega3 capsules met EPA en DHA vetzuren uit algen kunt u o.a. bestellen bij de Aandachtswinkel. Deze Opti3 capsules bevatten per capsule 150 mg EPA en 250 mg DHA.

, , , , , , , ,

7 reacties op 10 redenen om te stoppen met vis en visolie

 1. dejong 3 maart 2013 op 14:18 #

  Wat verschrikkelijk, dat niet mondiaal vissers worden gedwongen de bijvangst eerder vrij te laten…. nu is de bijvangst al dood en wordt ooknog terug gegooid…

  De rest van deze punten zijn ook best heel erg… wat een verachting voor de schepping.. de mens maakt zichzelf kapot …

  • Hanneke 4 maart 2013 op 14:38 #

   Ja dat is zeker heel erg! Gelukkig zijn er ook veel mensen zoals u die dit vinden en wel bewust zijn van het leed ze de wereld en zichzelf aandoen! En hier vervolgens ook naar gaan handelen. Dank!

 2. Alie Roelofs 2 november 2013 op 18:26 #

  Beste mensen,

  Het is ongelooflijk, en bijna niet te bevatten, dat deze slachting van de vissen nog steeds gebeurd in 2013!
  Ik was bij een lezing van Dos Winkel, en toen vertelde hij o.a. dat vissen niet kunnen schreeuwen! Ik at al geen vlees en vis, maar wat hij vertelde heeft zo diep m’n ziel geraakt.

  Warme groet,
  Alie Roelofs

  • Hanneke 3 november 2013 op 00:23 #

   Dag Alie, dank voor je berichtje! Nee eigenlijk is het ook niet te bevatten! Wij zijn 2 x naar een lezing van Dos geweest en hebben zijn boeken Wat is er mis met vis, en de Huilende Zee gelezen. Daar word je stil van. Dan kies je ervoor te leven met het oog op het welzijn van alle levende wezens! En niet alleen maar om je eigen behoeftes te stillen. Ik hoop dat Dos zijn bevindingen steeds meer kan uitdragen en dat dit het welzijn van het zeeleven ten goede komt.

   Hartelijke groet, Hanneke de Caluwé

 3. Gerard Hoffenkamp 13 juni 2014 op 21:08 #

  het zou al helpen om van álle vistuig wereldwijd leuke duik-objecten te maken in de zone tot 25 mtr., en dan de visvangst over 25 jaar weer voorzichtig vrij te geven. laten we de CO2 in onze vis stoppen, gaat helemaal vanzelf, gewoon: niets doen. hoe leuk is dát?
  groet, Gerard NOBnr 8823

 4. Hanneke 3 juli 2014 op 21:34 #

  Hallo Gerard, dank voor je reactie. Ja hoe leuk zou dat zijn? Ik vrees echter dat er veel andere, economische cq financiële belangen de voorrang krijgen!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Waarom wieren en algen(olie) eten? - Eet in Aandacht - Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. - 27 juni 2017

  […] willen eten en deze goede omega3 vetzuren uit wieren/algen willen halen? In het blog “10 redenen om te stoppen met vis- en visolie” kun je dit nog eens […]